Kedvezményezett neve: Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás

Projekt címe: Ifjúsági és közösségi ház kialakítása Tiszafüreden

Szerződött támogatás összege: 70.000.000.-Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés egy használaton kívüli, több éve kihasználatlan, de frekventált helyen található (5350 Tiszafüred, Fő u. 61 sz.) Önkormányzati ingatlanon fog megvalósulni. A mostani műszaki állapota még a több 10 évvel ezelőtti állapotokat mutatja. A korábban lakóházként funkcionált (évek óta lakatlan) épület 2 házrészből áll, nagy udvarral és melléképülettel is rendelkezik, melyet teljes egészében bevonunk a felújításba, korszerűsítésbe. Az épület előtt parkolási lehetőség, a közelben távolsági buszok számára kialakított buszmegállók is találhatóak, köszönhetően a szomszédos általános iskola és járási hivatal közelségének. A többfunkciós, komplex szolgáltatásokat biztosító közösségi ház kialakítása a projekt elődleges célcsoportjának közelében található, könnyen megközelíthető. A kialakítandó helyiségek valamennyi funkciónak meg fognak felelni, melyeket a módszertani útmutató elvár az adott tevékenységekhez. Ezzel összhangban az udvar is korszerűsítve lesz, hogy a kültéri szabadidős programoknak is helyet biztosítson. Kialakításra kerül egy szabadidő- és játszóudvar a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet 1. és 3. mellékletében foglaltak alkalmazásával. Az újonnan kialakítandó létesítmény a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központja Család- és Gyermekjóléti Központ szomszédságában található a Fő úton. Közvetlen szomszédságában a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Kossuth Lajos Általános Iskola van. A frekventált jellegéből adódóan és annak köszönhetően, hogy kb. 100-150 méterre van a Család- és Gyermekjóléti Központtól, ez a legideálisabb helyszín a fejlesztési cél kialakításához. Az Önkormányzatnak, mint tulajdonosnak, illetve a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulásnak, mint pályázó szervezetnek nincs más alternatívája, hogy ezt az impozáns épületet felújítsa, kizárólag-e projekt keretében célszerű felújítani és a célnak megfelelően hasznosítani a későbbiekben. Az épület jelenlegi leromlott állapotát az alábbi képsorok is igazolják, illetve indokolják a rekonstrukciós munkálatokat.

A felhívás céljával összhangban kizárólag az e projektből finanszírozott beszerzésekkel lehet csak biztosítani a későbbiekben a minőségi szolgáltatásokhoz, programokhoz való hozzáférés javítását, a szegénységből kivezető esélyek megteremtését.

A jelenleg is folyamatban lévő EFOP-1.4.2.-16-2016-00024 Integrált térségi gyermekprogramok c. (továbbiakban röviden EFOP-1.4.2-16) „Ideális jövő ajándékba Tőlünk, Neked” elnevezésű pályázat sikeres magvalósításához nélkülözhetetlenek az itt
bemutatott fejlesztések.  Ennek köszönhetően az általunk kijelölt foglalkozásoknak helyszínt adó épület korszerűsítésével, felújításával, a korosztályi igényeket figyelembe vevő eszközök beszerzésével, a járáson belüli hozzáférést, mobilitást erősítő jármű biztosításával, egyéb helyi szükségletekre épülő beruházások megvalósításával vihető csak sikerre az EFOP-1.4.2.-16-2016-00024 projekt.

Ennek az átfogó célnak az elérését szolgálja egy „Ifjúsági és közösségi ház” kialakítása.

A kisbusz beszerzést a járáson belüli hozzáférés, mobilitás indokolja. A gépjármű a megvalósítási időszakban és fenntartási időszakban is a kedvezményezett fenntartásában működő, család- és gyermekjóléti központ részére lesz használatba adva, ami a projekt eredményeinek fenntartásához is hozzájárul a prevencióhoz kapcsolódó, járáson belüli mobilitás lehetőségének megőrzése miatt.

A gépjármű vársárlás indokai között szerepel, hogy a járás térségének települései: Tiszafüred, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszaörs, Nagyiván, Tiszaderzs, Tiszaigar egymástól szétszórtan, elszigetelten helyezkednek el. A tömegközlekedéssel történő megközelíthetőség körülményes,
illetve elsősorban a tanítási napok alkalmával kiegyensúlyozott. Az iskolai szünetekben a közösségi közlekedés korlátozott, így az „Ifjúsági és közösségi ház” elérhetősége nem biztosított a vidéki fiatalok számára. A helyközi buszközlekedés elsősorban a tanítási időszakhoz igazodik, ebből adódóan az egyik legrugalmatlanabb alternatíva is egyben. Lakóhely és a szabadidős tevékenységek közötti ingázás megteremtése a célcsoport számára, mely kiskorú gyermek utaztatása esetében kísérővel biztosított.

  • Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.04.27.

Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00120

Ifjúsági és közösségi ház