A Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás EFOP-1.4.2-16-2016-00024 kódszámú „Ideális Jövő Ajándékba Tőlünk, Neked” elnevezésű pályázatának következő sajtótájékoztatója 2022. május 27-én került megszervezésre az Ifjúsági és Közösségi Házban, Tiszafüreden. Az Európai Unió által elnyert, 399.37 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatású projekt elsődleges célja a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítése. Ezen alkalommal Somogyi Sándor, a pályázat munkatársa ismertette a hortobágyi lovasprogram lehetőségét és ennek menetrendjéről tartott tájékoztatót.

A pályázat keretein belül összesen 25 alkalommal látogathatnak el a gyermekek a Hortobágyi Nemzeti Park területére és ismerkedhetnek meg az élővilággal. A projekt munkatársa elmondta, hogy már több mint 80 gyermek vette igénybe ezt a lehetőséget, de szeretnék a járás minden óvodását bevonni, hogy ők is megismerjék a Hortobágy élővilágát.

A gyermekek először az istállókba mennek, hogy megismerjék a felelős állattartást és képet kapjanak a mindennapos munkafolyamatokról. Megnézhetik az állatok ápolását, tisztán tartását, a lovak futtatását. Lehetőségük van a pusztába lovaskocsival érkezni, ahol különböző állatokat, bivalyokat, szürkemarhát és persze terelőkutyát is láthatnak. A program egyik nagy népszerűségnek örvendő eleme a lovas bemutató is itt valósul meg. A bátrabb gyermekek pedig kipróbálhatják a lovaglást, természetesen szakavatott tréner kísérete mellett. A program végén a gyermekeknek tízórait biztosítanak és ezután érkeznek vissza az óvodák intézményeibe. A szakember elmondta, hogy a gyermekek élményekkel gazdagon távoznak minden alkalommal és nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, hiszen megismerkedhetnek a mindennapjaikat élő pásztorokkal, viseletükkel és a hagyományokkal.

A sajtótájékoztatóról szóló teljes videót megtekinthetik:

2022 május 27. sajtótájékoztató