A Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás EFOP-1.4.2-16-2016-00024 kódszámú „Ideális Jövő Ajándékba Tőlünk, Neked” elnevezésű pályázatának következő sajtótájékoztatója 2022. május 20-án került megszervezésre az Ifjúsági és Közösségi Házban, Tiszafüreden. Az Európai Unió által elnyert, 399.37 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatású projekt elsődleges célja a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítése. Ezen alkalommal Szűcs Gábor, a pályázat projektmenedzsere ismertette a nyári programlehetőségeket és a különböző szabadidős tevékenységekről tartott tájékoztatót.

Elmondta, hogy az Ifjúsági és Közösségi Ház működésével kapcsolatban szükséges egy úgynevezett módszertani útmutatót követniük, ahol a kötelező előírásoknak tesznek eleget, ezen felül pedig a speciális programok megvalósítása is a feladataik között szerepel, melyeket a helyi igényekre igyekeznek szabni. Mivel az Ifjúsági és Közösségi Ház nemrégiben kezdte meg működését Tiszafüreden így más közösségi házakkal is felvették a kapcsolatot és jó gyakorlatok kapcsán érdeklődtek szintén a célcsoport igényeinek figyelembevételével.

Az Ifjúsági Házat különböző sport- és oktatássegítő eszközökkel szerelték fel, melyeket az idelátogatók bármikor igénybe tudnak venni. A benti időtöltési lehetőségek közül többféle szempontból is választhatnak a gyerekek érdeklődési körüknek megfelelően. A teljesség igénye nélkül megtalálható a léghoki, az xbox, a csocsó és különböző társasjátékok. Kézműves foglalkozásokra is van lehetőség, ahol kipróbálhatják kreativitásukat a fiatalok. Kinti időeltöltést segítő eszközök szintén a teljesség igénye nélkül kosárlabda, pingpong, speedball, tollas, asztali foci, darts, boksz zsák és különböző népi játékok adnak lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére, természetesen felnőtt felügyelete mellett. A projektmenedzser elmondta, hogy Tiszafüred Város Önkormányzatával egyeztetve idén a nyári napközinek az Ifjúsági és Közösségi Ház fog otthont adni, ahová sok érdekes és színes programmal várják az érdeklődőket. A Közösségi Ház eddigi fogadtatása nagyon pozitív. A sajtótájékoztató napján közel 35 gyermek vette már igénybe a különböző szolgáltatásokat és töltötték hasznosan a szabadidejüket. Az intézmény vezetője bátorítja a gyermekeket és szüleiket, hogy ötleteikkel támogassák, előmozdítsák, színesebbé tegyék a mindennapokat és a programokat. A nyár folyamán szeretnék felkeresni az óvodákat és iskolákat is, hogy a különböző csoportokat is meginvitálják az épületbe, ahol nekik szóló programokkal várják őket.

Szűcs Gábor elmondta, hogy a különböző komfortszolgáltatásokat, mint mosási, főzési és tisztálkodási lehetőség a nyitvatartási időn belül bármikor igénybe tudják venni a hátrányos helyzetű családok és gyermekeik. Ezeken felül segítenek a tanórán kívüli programok megszervezésében, lebonyolításában, továbbá lehetőségük van a különböző szakemberek segítségével a korrepetálásra és egyéb készségfejlesztésre is.

A sajtótájékoztató végén a projektmenedzser egy hamarosan megvalósuló Családi napról számolt be a megjelenteknek.    

A sajtótájékoztatóról szóló teljes videót megtekinthetik a projekt YouTube csatornáján (Ideális jövő ajándékba Tőlünk, Neked):

Sajtótájékoztató a nyári programokról és egyéb szabadidős tevékenységekről