A Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás EFOP-1.4.2-16-2016-00024 kódszámú „Ideális Jövő Ajándékba Tőlünk, Neked” elnevezésű pályázatának következő sajtótájékoztatója 2022. január 28-án került megszervezésre Tiszaszentimre településén. Az Európai Unió által elnyert, 399.37 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatású projekt elsődleges célja a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítése. Ezen alkalommal Vásárhelyi Andrea, a tiszaszentimrei Közösségi Ház munkatársa informálta a sajtó megjelent munkatársait.

A szakember elmondta, hogy céljuk a prevenciós, felvilágosító tevékenységek megszervezésén keresztül a korai iskolaelhagyás, a deviáns magatartás, a káros szenvedélyek lehetőségének csökkentése a járásban élő gyermekek körében. Igyekeznek különböző területeken segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket és családjaikat, mint például a konfliktuskezelés, élménypedagógiai foglalkozások és a kortárssegítés. Ebben nagy szerepet játszanak a különböző közösségfejlesztő programok, művészeti és egyéb tevékenységek, mint amilyen a nemrégiben megalakult amatőr színjátszó csoport. Vásárhelyi Andrea elmondta, hogy ezek a programok is hozzájárulnak a lakókörnyezeti és szociokulturális hátrányok mérsékléséhez, megszüntetéséhez, továbbá cél a hátrányos helyzetű gyerekek iskolán kívüli képesség- és készségfejlesztése és továbbtanulási arányuk növelése, a korai iskolaelhagyás csökkentése.

A közösségi ház munkatársai különböző csatornákon hirdették meg a lehetőséget, amelyre nagy érdeklődés mutatkozott a 12 és 18 évesek körében. A gyerekek számára ez egy nagyon jó lehetőség szabadidejük hasznos eltöltésében, növeli az összetartozás érzését továbbá konfliktuskezelési képességük is sokat fejlődhet. A fiatalok saját maguk között kommunikálták le a színjátszókörhöz csatlakozás pozitív lehetőségét, melynek a projekt munkatársai nagyon örültek.  Első előadásukat január végén rendezik meg, amelyre a közösségi ház munkatársa sok szeretettel meghívta az érdeklődőket. Egy családi drámát fognak előadni a fiatalok, melyre nagyon sokat készültek. A sajtó megjelent munkatársai megtudhatták, hogy heti rendszerességgel próbáltak és az előadás közeledtével a lámpaláz is megfigyelhető most már a fiatalok körében. A sajtótájékoztató végén Vásárhelyi Andrea elmondta, hogy szeretnék a jövőben is működtetni amatőr színjátszókörüket mert nagyon sokat fejlődtek a gyerekek. Következő előadásuk készül, amely a Modern Rómeó és Júlia címet kapta, árulta el a tiszaszentimrei Közösségi Ház munkatársa.

A sajtótájékoztatóról szóló teljes videót megtekinthetik a projekt YouTube csatornáján (Ideális jövő ajándékba Tőlünk, Neked):

Sajtótájékoztató Tiszaszentimrén