EFOP-1.4.2-16-2016-00024 azonosítószámú
„IDEÁLIS JÖVŐ AJÁNDÉKBA TŐLÜNK, NEKED”
című projekt sajtótájékoztató

A Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás EFOP-1.4.2-16-2016-00024 kódszámú „Ideális Jövő Ajándékba Tőlünk, Neked” elnevezésű pályázatának következő sajtótájékoztatója 2021. november 15-én került megszervezésre Tiszafüred városában. Az Európai Unió által elnyert, 399.37 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatású projekt elsődleges célja a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítése. A sajtótájékoztató ezen alkalmával Csesznok Adrienn, a projekt szakterületi koordinátorának tolmácsolásában került bemutatásra a Gyerekesély Bizottság és ezen kötelező jellegű tevékenység működése.
A szakember elmondta, hogy a Gyerekesély Bizottság egy konzultatív testület, amely Tiszafüred járás településeinek társulásaival, illetve az önkormányzatokkal együttműködve igyekszik segíteni. Központja Tiszafüreden, a Kossuth tér 1. szám alatti épületben található. A Bizottság tagjai meghatározott személyek lehetnek, mint például a projekt menedzser, a szakterületi koordinátor, a szakmai vezető vagy éppen a járás
településein dolgozó jelzőrendszeri tagok így a védőnők, Család és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítői de akár civilek is. A Bizottság kötelező jelleggel egy évben legalább négyszer ülésezik, de minimum három havi rendszereséggel. A tevékenység esélyt ad albizottság létrehozásának lehetőségére, amely azért fontos és célja az, hogy krízis helyzet esetén hamarabb születhessen hatékony döntés és a nehéz helyzetben lévő családok hamarabb megkaphassák az igényelt segítséget.
A Gyerekesély Bizottság elnevezésű programelem számos olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyekkel kézzel fogható segítséget tudunk adni a krízis helyzetbe került családok számára- nyilatkozta Csesznok Adrienn. A projekt működése óta ezen tevékenység keretében 7 darab automata mosógépet, kombinált hűtőszekrényből 4 darabot, továbbá mikróhullámú sütőt, gáztűzhelyet, kandallót és laptopot is tudtak biztosítani. Nem csak tárgyi de természetbeni juttatás keretén belül is segítettek már különböző élelmiszer csomagok, vásárlási utalványok, tanszer csomagok, baba csomagok megvásárlásával, de volt példa akár műanyag nyílászáró vagy éppen építőanyag megvásárlására is. Ezen döntések meghozatalában a családsegítők illetve a védőnők szerepe nem hanyagolható el hiszen nap mint nap találkoznak azokkal a hátrányos helyzetű családokkal, akiknek szükségük lehet a segítségre. A sajtótájékoztató végén a szakterületi koordinátor kérte a járás településeinek lakosait, amennyiben van olyan család lakóhelyükön, ahol szükség lenne segítségre akár tárgyi eszköz vagy természetbeni juttatás kapcsán akkor jelezzék a Gyerekesély iroda felé.

Sajtótájékoztató – 2021.11.15.