Ø    Pszichológiai tevékenység

 

Az EFOP-1.4.2-16-2016-00024 azonosítószámmal nyilvántartott Integrált térségi gyermekprogramok „Ideális jövő ajándékba Tőlünk, Neked” címmel támogatást nyert projekt keretében heti tíz órában 1 fő klinikai szakpszichológus látja el a pszichológiai tevékenység biztosítását. Minden héten rendelkezésére áll azoknak a felnőtteknek, akik olyan problémával, kialakult élethelyzettel küzdenek, melyet külső támogatás nélkül nem tudnak megoldani, feldolgozni, valamint azoknak a szülőknek, akik gyermeküknél olyan problémát vagy tünetet tapasztalnak, amelyet az addig alkalmazott nevelési módszerekkel nem tudnak megoldani, illetve annak megértéséhez, megoldásához gyermekpszichológus segítségét szeretnék igénybe venni. A pszichológiai tevékenység formája lehet egyéni, valamint csoportos. Az első találkozás a szülővel vagy szülőkkel történik, általában a gyermek nélkül. Ekkor körbejárják a problémát, amivel a család érkezik, a kialakulásában szerepet játszó tényezőket, beszélgetnek a család életéről, a gyermek életében fontos szerepet játszó személyek közötti kapcsolatokról. A szülőkkel történő beszélgetések után kerül sor a gyermekkel való megismerkedésre, pszichológiai vizsgálatok elvégzésére. Ezt követően szülőkonzultáció keretében megbeszélik az addigi tapasztalatokat, s azok alapján a további közös munka menetét.

 

A rendszeres időközönként megtartott szülőkonzultáció elengedhetetlen része a gyermekterápiáknak. Az egyéni terápiák során számos lehetőség nyílik a gyermekkel való pszichés munkavégzésre (játékterápia, dramatikus eszközök, képi élmények…), melyek segítségével a gyermek diszfunkcionális működése javítható, inadekvát megoldásai fejleszthetőek.

Az élménycsoport keretei között a gyermekek biztonságban tudnak szembenézni félelmeikkel, aggodalmaikkal, mintát kaphatnak, hogyan oldhatják meg azokat.  Hatására a gyermek megküzdési stratégiája gazdagodik, önbizalmuk növekszik.

A pszichológus szakember 2018. szeptember 1-jétől végzi a pszichológiai megsegítést. A pszichológussal való személyes kapcsolatfelvételhez a Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül van lehetőség. A Család- és Gyermekjólét Központ koordinálja a pszichológiai megsegítés igénybevételét.

A klinikai szakpszichológus az elmúlt időszakban 29 alkalommal állt rendelkezésre a szolgáltatás igénybevételéhez. Az eddig eltelt 7 hónapban 34 fő kérte a szakember segítségét több alkalommal, összesen 133 fő (halmozott adat) jelent meg tanácsadáson.

Az igénybevevők közül 5 fő férfi, 29 fő pedig nő. A férfiak közül 1 fő 30 év feletti, a másik 4 fő 16 év alatti. A nők tekintetében 20 fő 30 év feletti, 9 fő pedig 16 év alatti.

Az igénybevételek havi lebontásban a következőképpen alakultak: szeptemberben 20 fő, októberben 24 fő, novemberben 26 fő, decemberben 15 fő, januárban 17 fő, februárban 17 fő, márciusban pedig 14 fő jelent meg.

Pszichológiai tevékenység

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.